Acţionari

 

ProCredit Holding este compania-mamă a grupului global de bănci ProCredit, prezent pe 3 continente. ProCredit Holding a fost fondat ca Internationale Micro Investitionen AG (IMI) în 1998 de compania inovatoare de consultanta si dezvoltare financiara Zeitinger Invest.

 

ProCredit Holding se angajează să extindă accesul la serviciile financiare în țările în curs de dezvoltare și cele cu economie în tranziție prin crearea unui grup de bănci lider în furnizarea de servicii financiare corecte și transparente pentru afacerile foarte mici, mici și mijlocii, precum și pentru publicul larg în țările în care activează. Pe lângă faptul că satisface necesitățile de capital ale filialelor sale, ProCredit Holding dirijează procesul de dezvoltare a băncilor ProCredit, le asigură conducerea de nivel superior si le acordă sprijin în toate sectoarele-cheie de activitate, inclusiv în operațiuni bancare, resurse umane și administrarea riscurilor. Se asigură că valorile corporative ale grupului ProCredit, procedurile bancare de cea mai inaltă calitate și principiile Basel II de administrare a riscurilor sunt implementate la nivel de grup, conform standardelor stabilite de autoritățile de supraveghere germane.

 

Zeitinger Invest este acționarul principal și investitorul strategic în ProCredit Holding. Zeitinger Invest a fost forța antreprenorială care a stat la baza grupului ProCredit încă de la fondarea băncilor.

 

ProCredit Holding reprezintă un parteneriat public-privat. Pe lângă Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (instrumentul de investiții al personalului ProCredit), ceilalți acționari privați ai ProCredit Holding sunt: Dutch DOEN Foundation, Fondul de Pensii American TIAA-CREF, Fondul American de Microfinantare Omidyar-Tufts și fondul elvețian de investiții responsAbility. Acționarii publici ai ProCredit Holding sunt: KfW (banca germană de dezvoltare), IFC (divizia Băncii Mondiale pentru sectorul privat), FMO (banca olandeză de dezvoltare), BIO (compania belgiană de investiții pentru țările în curs de dezvoltare) și Proparco (companie franceză pentru Investiții și Dezvoltare pentru Cooperare Economică).

 

Forma de organizare juridică a ProCredit Holding poartă numele de societate în comandită pe acțiuni - KGaA (Kommanditgesellschaft auf Aktien). Aceasta formă juridică este utilizată destul de frecvent în Germania și poate fi privită în mare ca o societate pe acțiuni, în care rolul directoratului este asumat de un asociat comanditat (sau „General Partner”) și în care acesta are drept de consimțământ asupra anumitor decizii cheie ale acționarilor. În cazul ProCredit Holding, asociatul comanditat este o companie mică, separată, deținută de acționarii principali ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA: Zeitinger Invest, ProCredit Staff Invest, DOEN, KfW si IFC. Structura de societate în comandită pe acțiuni va permite ProCredit Holding să atragă capital pe viitor fără a dilua nejustificat influența acționarilor principali în asigurarea menținerii de către grup a celor două scopuri principale: impactul în dezvoltare și succesul comercial. 

 

ProCredit Holding deține un rating de investiții (BBB-) acordat de agenția Fitch Ratings. La jumătatea anului 2013, grupul ProCredit deținea un capital inițial de 513 milioane Euro. Activele totale ale grupului ProCredit înregistrau la aceeași dată 5.8 miliarde Euro.

www.procredit-holding.com/

 

 

Zeitinger Invest GmbH este o companie cu răspundere limitată, cu sediul în Frankfurt. Compania s-a format ca succesor al Internationale Projekt Consult GmbH (IPC), în 2016, și este acționarul majoritar și strategic din cadrul grupului ProCredit. Zeitinger Invest este deținută integral de membrii familiei Zeitinger, care cred cu fermitate în ideea europeană și în valorile sale umaniste.

 

Începând cu 1980, familia a făcut pași noi în câmpul dezvoltării, urmărindu-și obiectivele prin asumarea unor misiuni de consultanță și a responsabilității manageriale. Unul dintre principiile de bază care ghidează activitatea acesteia este  implicarea  în transmiterea valorilor antreprenoriale, pe care Zeitinger Invest le consideră ca fiind motorul dezvoltării sustenabile pe termen lung. În particular, ca acționar fondator al ProCredit Holding, compania a implementat noi standarde în formarea de instituții financiare orientate către grupuri țintă, în țări aflate în curs de dezvoltare și economii emergente, având convingerea că instituțiile financiare puternice și funcționale reprezintă cea mai importantă condiție pentru finanțarea eficientă a micilor antreprenori, în concordanță cu valorile unui  echilibru social de durată, ce are în vedere aspecte ce țin de protecția mediului.