Consiliere dedicată pentru afacerea ta

Înapoi la cuprins

Interviu cu Nicolae Domniţa, Director Adjunct Divizia Clienţi Persoane Juridice

 

Ce a stat la baza reuşitei ProCredit Bank în ultimii ani în care contextul economic a fost unul dificil pentru toată lumea?

 

Ultimii ani au fost foarte dificili pentru economia globală, nu numai pentru industria bancară. Noi am continuat să aducem inovaţii şi să dezvoltam pentru clienţii noştri servicii care să vină în sprijinul activităţii lor, însă, la rândul nostru am resimţit impactul anilor de criză; poate mai putin decât alte instituţii financiare care s-au confruntat cu o creştere mai accentuată a creditelor aflate în întârziere şi ca rezultat al concentrării portofoliului pe creditele de consum, însă sectorul afacerile foarte mici şi foarte mici a fost la rândul său, zguduit de scăderea economică.

 

Ceea ce am făcut noi a fost să respectăm promisiunile făcute clienţilor noştri şi să ne ridicăm la statutul de partener de afaceri pentru aceştia. Prin consiliere, răbdare, multă muncă şi sacrificii am reuşit să trecem până acum de momentele dificile ale ultimilor ani şi vedem acum şi rezultate şi perspective optimiste de dezvoltare. Înţelegerea profundă şi temeinică a  afacerilor şi a mediului în care acestea operează ne-a ajutat să mergem mai departe. În egală măsură, înţelegerea şi responsabilitatea clienţilor a fost crucială pentru că banca nu poate lua măsuri singură.

 

Ce consideraţi ca poate fi făcut mai mult pentru susţinerea sectorului IMM?

 

Am parcurs nişte ani plini de încercări pentru toţi deţinătorii de afaceri din România şi nu numai. În perioada de criză economică, ProCredit Bank şi-a intensificat sprijinul acordat clienţilor şi şi-a demonstrat dedicaţia faţă de segmentul de clienţi pe care îi deserveşte. Ceea ce ne diferenţiază pe noi este capacitatea de a oferi consiliere dedicată clienţilor şi consider că aici trebuie să lucreze fiecare instituţie implicată în susţinerea IMM-urilor. Nu putem generaliza cu totul măsurile pe care le oferim. Este necesar ca fiecare parte implicată să îşi aloce timp unei înţelegeri cât mai în amănunt a mediului de afaceri şi găsirii de soluţii reale, pragmatice şi cu aplicabilitate cât mai rapidă.

 

Noi am dezvoltat servicii de finanţare care să se adapteze profilurilor afacerilor pe care le finanţăm. De exemplu, pentru domeniul agricol, am pus la punct facilităţi de rambursare inegală a împrumuturilor, cu rate sezoniere şi perioade de graţie extinse. Pentru că afacerile sunt tot mai dinamice, le putem oferi preaprobări ale creditelor sau putem stabili sume cu care să îi susţinem în baza rulajului potenţial. Astfel, odată apărută nevoia, timpul de accesare a sumelor de care o afacere are nevoie pentru investiţii sau pentru plăţi curente, se scurtează semnificativ, lăsând clienţilor timpul necesar pentru a se concentra pe activitatea propriu-zisă pe care o întreprind.

 

Oferirea de facilităţi fiscale şi legislative trebuie să aibă în vedere beneficii pe termen lung pentru un IMM care, dezvoltându-se, va contribui la creşterea economică din România, creând mai multe locuri de muncă şi stimulând în consecinţă consumul.

 

Ceea ce trebuie avut în vedere însă este faptul că simpla dorinţă de a începe o activitate antreprenorială, fără un plan de afaceri coerent şi fără o viziune clară, nu este de ajuns. Aici intervine rolul de consilier al băncii şi parteneriatul despre care noi vă vorbim de fiecare dată.

 

ProCredit Bank face parte dintr-un grup financiar german de prestigiu, de la care a împrumutat o politică de afaceri prudenţă şi responsabilă. Cât de important este acest element în această perioadă?

 

ProCredit Bank România caută să aibă o contribuţie semnificativă în afacerile clienţilor săi şi am învăţat cu fiecare an pe care l-am parcurs cum să facem mai mult. Am trecut prin perioade de regândire a activităţii, însă în niciun moment nu ne-am îndepărtat de misiunea cu care am pornit la drum şi am lucrat în permanenţă respectând aceste principii şi standardele germane la care operăm. Fie că vorbim de finanţare sau de alte servicii bancare, rolul instituţiilor financiare în economiile în care operează trebuie să fie acela de susţinere a dezvoltării şi motor al creşterii.

 

Ştim că suntem o bancă mică, însă, privind în urmă, ne bucurăm să vedem că abordarea noastră a fost una de succes. Deşi anii care au trecut au fost plini de provocări, am reuşit să învăţăm lecţii valoroase. În timp, am dezvoltat noi facilităţi care să răspundă schimbărilor din piaţă şi să facă mai uşoară trecerea prin perioadele economice dificile. Din acest motiv, ne regăsim astăzi, o instituţie echilibrată şi stabilă.Portofoliul nostru de credite creşte, iar rezultatele obţinute şi în 2012 ne fac să fim optimişti în ceea ce priveşte evoluţia nostră viitoare.

 

Care este strategia pe termen mediu şi lung a băncii în ceea ce priveşte IMM-urile?

 

Ne dorim o creştere constantă a numărului de clienţi IMM din portofoliu, dar nu avem o ţintă de cotă de piaţă pe active totale. Pe segmentul nostru, facem bine ceea ce facem şi vom continua să ne ocupăm de clienţii din zonele în care activăm.

 

Din punct de vedere al serviciilor oferite, vom continua să lucrăm la crearea unor facilităţi care să răspundă nevoilor clienţilor noştri. Este mereu loc de mai bine. Pentru ca clienţii noştri să beneficieze de costuri mai reduse şi de o eficientizare a procesului de creditare, vom continua să diversificăm sursele de garantare. În plus, mizăm pe convenţii cum sunt cele cu A.P.I.A. unde valoarea finanţărilor în baza subvenţiilor oferite anul trecut ne situa pe locul doi în rândul bancilor cu care A.P.I.A. a încheiat convenţii. Acum, avem şi noile soluţii de finanţare oferite direct de banca mamă din Germania. În plus, există şi beneficiul deschiderii acestei bănci, concretizat în oportunităţi de colaborare foarte bune cu partenerii din afara ţării.

 

Vom continua să aducem inovaţii, cum este platforma ProB@nking Plus, menite să uşureze şi să eficientizeze relaţia client-bancă şi vom îmbogăţi gama de servicii pentru a răspunde nevoilor financiare ale clienţilor. Dar ProCredit Bank nu îşi va schimba radical strategia şi abordarea întrucât ne aflăm la un punct de echilibru, de aşezare şi avem potenţial de creştere pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii. În România am demonstrat că aplicăm o strategie corectă şi eficientă de 11 ani, aşa că vom merge mai departe pe acest drum, căutând să oferim servicii bancare la cele mai înalte standarde.

 

Înapoi la cuprins