Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare creează premisele pentru a deveni un acționar de bază al ProCredit Holding AG

Frankfurt am Main, 20 martie 2023 – Semnarea la data de 17 martie a două acorduri de cumpărare de acţiuni între Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, a deschis calea unei schimbări în componenţa acţionariatului strategic al ProCredit Holding AG (ProCredit Holding).
 
În baza acordurilor de cumpărare, BERD va achiziţiona de la IFC 9,9 % din acţiunile la ProCredit General Partner AG, asociat comanditat unic al ProCredit Holding şi stocul de acţiuni rămas al IFC, de 5,06 % în ProCredit Holding.
 
După finalizarea tranzacției, BERD va înlocui IFC ca acționar strategic al ProCredit Holding și va deține 8,7% din capitalul social al acesteia. Finalizarea achiziției de acțiuni este condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive, inclusiv de primirea aprobărilor de reglementare, acolo unde este cazul.
 
Devenind acționar strategic, BERD intenționează să sprijine ProCredit Holding în procesul de transformare a acesteia într-o societate pe acțiuni, în conformitate cu legislația germană (Aktiengesellschaft), menținând în același timp orientarea către sustenabilitate. Prin strategia și guvernanța sa, BERD mai intenționează să sprijine ProCredit Holding în planurile sale de dezvoltare a activităților de combatere a schimbărilor climatice și de a se alinia cu obiectivele Acordului de la Paris.
 
Astfel, intrarea BERD în grupul acționarilor strategici consolidează strategia de afaceri a grupului ProCredit, în special angajamentul său de a fi orientat spre sustenabilitate și de a oferi servicii bancare responsabile, cu accent pe Europa de Sud-Est și de Est.
 
Hubert Spechtenhauser, Președintele Consiliului de Conducere al ProCredit General Partner AG, a afirmat: “Suntem foarte bucuroși că vom putea în curând să salutăm alăturarea BERD cercului nostru de acționari și investitori strategici, care ne-a însoțit mulți ani ca partener de finanțare, iar din 2018 ca acționar.
 
Suntem uniți de pasiunea pentru Europa de Sud-Est și de Est și pentru IMM-urile care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiilor din regiune, precum și de convingerea că dezvoltarea economică trebuie să fie ecologică și durabilă. Decizia BERD de a sprijini în calitate de acționar strategic dezvoltarea noastră instituțională viitoare, menținând în același timp orientarea către sustenabilitate, transmite un semnal pozitiv puternic pentru întregul grup ProCredit.
 
Profit de această ocazie să adresez mulţumiri IFC pentru sprijinul acordat dezvoltării grupului, în calitatea sa de acționar strategic încă de la început și așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună.”
 
Francis Malige, Director Executiv al Grupului BERD pentru Instituţii Financiare, a afirmat: "ProCredit este unul dintre cei mai apreciați parteneri ai noștri în sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în cele 10 țări în care ne desfășurăm operațiunile în Europa Centrală și de Sud-Est. Am acordat împreună finanțări în valoare de peste 1 miliard de euro afacerilor locale, principalele generatoare de locuri de muncă în majoritatea economiilor, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului acestora la finanțare. Odată cu această tranzacție, marcăm un alt punct de reper important în istoria ProCredit, o bancă dedicată IMM-urilor prin natura sa. Așteptăm cu nerăbdare să contribuim și mai mult împreună la un sector al IMM-urilor mai ecologic și mai rezilient în regiunile noastre."
 
"Evoluţia încununată de succes a ProCredit și impactul pe care l-a avut asupra clienților săi în ultimele două decenii stau mărturie pentru strategia sa bine orientată și tenacitatea echipei sale de conducere", a declarat Tomasz Telma, Director Global în cadrul Grupului Instituții Financiare al IFC. "De la înființarea primelor sale bănci în 1998, ProCredit Holding s-a transformat într-un grup bancar reglementat, axat pe IMM-uri, listat la Bursa de Valori din Frankfurt, dezvoltându-și operațiunile pentru IMM-uri în 12 țări. Așteptăm cu entuziasm să vedem cum ProCredit va continua să ofere serviciile sale valoroase IMM- urilor din întreaga regiune."
 
Ceilalţi acţionari principali ai grupului sunt Zeitinger Invest, DOEN Participaties, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) şi ProCredit Staff Invest.
 
Contact:
 
Christian Edgardo Dagrosa, Relaţii cu Investitorii, ProCredit Holding,
Tel.: +49 69 951 437 0, email: pch.ir@procredit-group.com
 
Andrea Kaufmann, Comunicări de Grup, ProCredit Holding,
Tel.: +49 69 95 14 37 138, e-mail: andrea.kaufmann@procredit-group.com
 
Despre ProCredit Holding AG
 
ProCredit Holding AG, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania mamă a grupului ProCredit axat pe dezvoltare, care constă din bănci comerciale pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Pe lângă axarea operațiunilor sale pe Europa de Sud-Est și de Est, grupul ProCredit este activ de asemenea în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Acționarii principali ai ProCredit Holding AG includ investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), compania olandeză DOEN Participaties BV, KfW și International Finance Corporation IFC (membră a Grupului Băncii Mondiale). În calitate de companie superioară a grupului, conform Legii bancare germane, ProCredit Holding AG este supravegheată la nivel consolidat de Autoritatea de Supraveghere Financiară Federală Germană (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și de Bundesbank.
 
Informații suplimentare sunt disponibile pe internet, la www.procredit-holding.com.