ProCredit Bank parte a Protocolului de colaborare privind implementarea sistemului de instituire electronică a popririi asupra conturilor bancare

București, 1 octombrie 2023: Intră în vigoare de astazi Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora astfel cum acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 626/2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora.
 
ProCredit Bank S.A. („Banca”) este parte a Protocolului de colaborare privind implementarea sistemului de instituire electronica a popririi asupra conturilor bancare încheiat între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Asociatia Româna a Băncilor (ARB) și instituțiile de credit, al cărui obiect constă în formalizarea asistenţei reciproce, a acţiunilor comune şi pentru interconectarea proceselor operaţionale aferente furnizării de servicii pentru implementarea sistemului automat prin care se realizează comunicarea actelor de executare către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.
 
Astfel, pentru aplicarea prevederilor reglementarilor mentionate, incepand cu data de 1 octombrie 2023 ProCredit (“Banca”) va aplica urmatoarele proceduri:
  • Pentru o poprire fiscală emisă de ANAF,  Banca va transmite în fiecare zi lucrătoare, la ora 15:30, soldul cert, respective suma ce poate fi plătită din conturile debitorului, in contul popririi primită în format electronic.
  • După momentul comunicării soldului cert către ANAF nu se mai poate interveni asupra sumei indisponibilizate pentru poprirea fiscală, în consecință nu se vor mai aproba retragerile pentru plata sumelor prevăzute la Art. 236, alin. (14) din Codul de procedură fiscal, referitoare la: plata drepturilor salariale, sumele necesare plăţii accizelor de către sau în numele antrepozitarilor autorizaţi, sumele necesare plăţii obligaţiilor fiscale de care depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii.
  • În următoarea zi lucrătoare, ANAF transmite instrucțiunea fermă de plată, în funcție de soldul cert transmis de către fiecare Bancă în mod individual. Banca execută în aceeași zi plățile ordonate de ANAF.
  • Decizia privind Banca căreia i se transmite ordonanțarea (instrucțiunea de plată) precum și cuantumul acesteia, aparține exclusiv ANAF.
  • Dacă ANAF nu solicită plata, suma indisponibilizată va fi deblocată doar ca urmare a primirii instrucțiunii de sistare a popririi.
Raportat la prevederile art. 220 alin. (13) coroborat cu art. 236 alin. (11) din Codul de procedură fiscală precizăm faptul că aceleași termene, anterior menționate, privind efectuarea plăților către ANAF se vor aplica și în cazul popririlor înființate de catre alte organe de executare în cazul în care acestea intră în concurs cu popririle înființate de către ANAF.