Cum să

Înapoi la cuprins

 

Mini-ghid despre piaţa valutară interbancară şi evaluarea corectă a cotaţiile valutare  

 

Piata valutara reprezinta totalitatea intentiilor de cumparare sau vanzare a unei valute contra monedei nationale. Diversi agenti economici pot constitui cererea si oferta pe piata valutara. Ea poate fi reprezentata de intreprinzatori in cursul normal al afacerii lor, cel mai frecvent fiind vorba de tranzactiile aferente operatiunilor de comert exterior. Un alt mare participant pe piata valutara poate fi Statul Roman, reprezentat de Ministerul de Finante. De asemenea, cererea si oferta pot fi influentate de investitorii in active financiare. Aici putem vorbi atat de persoane fizice care incearca sa isi optimizeze economiile, dar si de investitori institutionali – fonduri mutuale, fonduri de pensii sau institutii financiare internationale. Nu in ultimul rand, un rol decisiv in stabilirea echilibrului pe piata il poate avea Banca Centrala. Doar motivul difera in acest caz – Banca Nationala tinteste atingerea unor obiective macroeconomice, cum sunt inflatia, stabilitatea financiara sau un anumit nivel al cursului de schimb.

 

Cererea si oferta se concentreaza la nivelul bancilor, prin agregarea tuturor ordinelor de cumparare, respectiv de vanzare de valuta.  La momentul cand se incheie o tranzactie intre banca si unul dintre clientii ei, banca isi creeaza un dezechilibru in structura bilantului sau. Un astfel de dezechilibru la nivelul bilantului unei banci este expresia asumarii unui anumit risc – riscul de a inregistra pierderi in cazul unor modificari viitoare ale cursului.  In conditii normale, bancile nu pastreaza riscul aferent unei tranzactii valutare in propriul lor bilant. In consecinta, orice tranzactie realizata cu un client trebuie sa fie anulata de o tranzactie de sens opus. Acesta este motivul pentru care bancile ajung sa tranzactioneze intre ele – pentru dispersarea intre participanti a efectelor operatiunilor ordonate de clientii lor. Din continua negociere si prin permanenta actualizare a sumelor solicitate sau oferite, se contureaza piata valutara interbancara. Piata valutara interbancara reprezinta asadar concentrarea fortelor cererii si ofertei de valuta, agregata si concentrata la nivelul institutiilor bancare autorizate in acest sens. Ca pe orice alta piata, din confruntarea permanenta dintre cerere si oferta se formeaza un pret. In acest caz, pretul este cursul de schimb. Intr-o piata dinamica, precum piata valutara interbancara, cererea si oferta pot fluctua foarte mult intr-un interval de timp relativ scurt. Din acest motiv, si cursul de schimb poate inregistra o volatilitate extrem de mare – nu doar de la o saptamana la alta, ci chiar si intr-un interval de doar cateva minute.

 

Intr-o piata valutara care functioneaza liber – cum este cazul pietei valutare din Romania – cursul stabilit de tranzactiile efectuate intre banci este singurul reper cu privire la stabilirea cursurilor comerciale pentru clientii insititutiilor bancare. Orice fluctuatie aparuta la nivelul cursului de echilibru stabilit pe piata valutara interbancara se transmite cu rapiditate cursurilor de schimb oferite de banci clientilor lor. Din acest motiv, la momente diferite pe parcursul unei singure zile, bancile pot afisa diverse valori pentru cursurile disponibile pentru efectuarea de schimburi valutare.

 

In fiecare zi lucratoare, la ora 13:00, Banca Nationala a Romaniei calculeaza un curs mediu la care se tranzactioneaza principalele valute in contrapartida cu moneda nationala. Media astfel obtinuta este publicata si are valoarea de rata de referinta. Dat fiind ca este un curs oficial, aceasta rata poate fi folosita in diverse scopuri – punerea in aplicare a unor prevederi contractuale, aplicarea unor cerinte ale legii, calcularea impozitelor, rambursarea datoriilor. Exista, insa, un lucru pe care cursul oficial nu il poate garanta – fluctuatiile ulterioare ale pietei valutare si, implicit, cursul la care se pot incheia tranzactii de vanzare sau cumparare. Din acest motiv, cursul pietei valutare de la momentul incheierii unei tranzactii reprezinta singurul reper care poate fi luat in calcul intr-un mod realist.

 

Inca de la infiintare, ProCredit Bank a oferit servicii simple, usor de inteles si preturi transparente. Serviciile de schimb valutar nu fac exceptie de la aceste principii. Toate costurile asociate schimburilor valutare, precum si riscurile pe care noi ni le asumam ca institutie bancara sunt incluse in cursul de schimb oferit, ceea ce asigura transparenta si posibilitatea de a face comparatii pertinente. Serviciile de schimb valutar oferite nu au comisioane atasate. Pentru a pastra cursuri avantajoase pentru clientii nostri, actualizam cotatiile oferite ori de cate ori este nevoie, asigurand astfel acoperirea tuturor riscurilor prin reactii rapide la miscarile din piata valutara interbancara.

 

Pentru cazurile in care un schimb valutar poate fi amanat pentru o anumita perioada de timp, ProCredit Bank ofera posiblitatea tranzactionarii la curs limita. Pe scurt, clientul transmite bancii cursul la care ar dori sa incheie o tranzactie si imputerniceste banca in acest sens. In urma acceptarii ordinului, banca urmareste evolutiile pietei valutare interbancare si are libertatea de a incheia tranzactia ordonata de client la cursul indicat sau chiar la un curs mai bun din punctul de vedere al clientului, in eventualitatea in care acest lucru devine posibil. Marele avantaj al acestui tip de ordin este faptul ca un clientul nu depinde de cursul pietei valutare de la un singur moment (sau cateva momente), ci acopera miscarile favorabile ale pietei valutare pe un intreg interval de timp (de exemplu 3 zile). Sansele de a incheia tranzactia la un anumit nivel de curs devin astfel mult mai mari.

 

 

Cum poţi efectua rapid şi simplu schimbul valutar?

 

In activitatea noastra, facem eforturi sa adaptam serviciile oferite specificului clientilor nostri. Dorinta noastra este sa intelegem nevoile clientilor prin comunciare permanenta si adaptare la cerintele noi. Pentru micii intreprinzatori, un aspect important il reprezinta administrarea lichiditatilor pe termen scurt. Datorita specificului fiecarei afaceri, perfecta coordonare intre incasarile aferente vanzarilor si platile aferente achizitiilor nu poate fi atinsa in mod natural. De asemenea, concentrarea scadentei platilor catre Ministerul de Finante intr-o anumita perioada a lunii obliga la o anumita disciplina in administrarea lichiditatilor. O gama larga de servicii bancare destinata rezolvarii acestor decalaje este esentiala. ProCredit Bank ofera aceasta gama de produse – linii de credit si facilitati de descoperit de cont pentru momentele in care se inregistreaza deficite temporare de lichiditati, dar si posibilitatea de a plasa pe termen scurt la dobanzi avantajoase sumele disponibile, in cazul inregistrarii unui excedent temporar de disponibil. In acest sens, pe langa depozitele la termene clasice, oferim si posibilitatea constituirii de depozite pe termen scurt. Recent, ne-am adaptat sistemul de tranzactionare online, prin oferirea posibilitatii de a deschide depozite pe orice termen, fara necesitatea deplasarii la ghiseu, prin intermediul platformei ProB@nking Plus.

 

Şi schimburile valutare pot fi ordonate prin intermediul platformei e-banking. Cursurile oferite sunt identice celor disponibile in sucursalele si agentiile ProCredit Bank. Ratele de schimb aferente se actualizeaza in permanenta si sunt disponibile pentru informare atat pe site-ul ProCredit Bank, cat si in interiorul aplicatiei ProB@nking Plus, in momentul inregistrarii ordinului de schimb valutar. Solutiile adoptate recent permit inregistrarea de schimburi valutare la orice ora, inclusiv in zilele nelucratoare. Schimburile valutare ordonate sunt procesate in timp real, deci permit inregistrarea succesiva a unui numar mai mare de operatiuni conectate.

 

Atat solutiile deja implementate, cat si eforturile noastre de a diversifica in viitor optiunile disponibile clientilor tintesc oferirea unor pachete de servicii eficiente. Integram solutiile pe care le gasim cu privire la administrarea pe termen scurt a lichiditatii si imbunatatirea permanenta a serviciilor oferite cu privire la schimburile valutare in gama larga de servicii bancare de calitate pe care le oferim clientilor nostri. Continua dezvoltare a acestora si atentia acordata specificului fiecarui client ne indreptatesc sa spunem ca suntem alegerea potrivita pentru tot mai multe afaceri din Romania.

 

 

Înapoi la cuprins